Moja košarica

Zdravstvene dobrobiti crnog češnjaka

Zdravstvene dobrobiti crnog češnjaka

Vjerojatno ste dobro upoznati sa svježim češnjakom i njegovim snažnim mirisom i okusom, ali jeste li čuli za crni češnjak?

Crni češnjak je svježi sirovi češnjak koji se mijenja u procesu zvanom Maillardova reakcija. Tijekom ovog postupka češnjevi dobivaju izrazito crnu boju, mijenjaju se i tekstura i sam okus češnjaka te postaje mekši i slađi od običnog sirovog češnjaka.

Zdravstvene dobrobiti crnog češnjaka na čovjekaIako se čini da je crni češnjak noviji fenomen, on postoji i koristi se stoljećima. Njegovo podrijetlo nije sasvim poznato, ali svoje prve korake je započeo u Aziji, prije nego što je postao izrazito popularna namirnica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jedan od glavnih razloga njegove popularnosti je što crni češnjak, poput njegovog starijeg brata, svježeg sirovog češnjaka, ima antioksidanse i razne ključne hranjive sastojke koji mogu pomoći u poboljšanju vašeg zdravlja i sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema. Tako se crni češnjak može pohvaliti većim koncentracijama mnogih hranjivih sastojaka, antioksidansa i drugih korisnih spojeva.

Ove veće koncentracije mogu biti barem djelomično odgovorne za brojne zdravstvene dobrobiti koje pruža crni češnjak. U nastavku su neke od njih:

 

Kontrola šećera u krvi

Poput svježeg sirovog češnjaka, i crni češnjak može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. Smanjivanje visokog šećera u krvi pomaže u sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih problema poput simptoma dijabetesa, poremećaja rada bubrega i još mnogo toga. Veće razine antioksidansa u crnom češnjaku također mogu pomoći u prevenciji komplikacija povezanih s dijabetesom.

Zaštita srca

Svježi sirovi češnjak poznat je po svojoj sposobnosti da poboljša zdravlje srca. Crni češnjak može pružiti iste zaštitne učinke kao i njegov bijeli brat. Crni češnjak također može pomoći u smanjenju razine kolesterola i triglicerida, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Pomaže u borbi protiv karcinoma

Mnoga istraživanja pokazuju da antioksidativna svojstva crnog češnjaka mogu pomoći u borbi protiv raka. Jedno je istraživanje pokazalo da bi moglo pomoći u smanjenju rasta stanica raka debelog crijeva. Spojevi u ostarjelom crnom češnjaku također mogu blokirati slobodne radikale u tijelu. Ovo svojstvo smanjuje oštećenje stanica i može pomoći u ograničavanju rasta i potencijalnog širenja stanica raka u tijelu.

Zdravlje mozga

Crni češnjak svojim antioksidansima može pomoći u smanjenju upala u tijelu i spriječiti kognitivna stanja poput Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti. Također može pomoći u poboljšanju pamćenja i drugih dijelova kognitivnih funkcija.

Povećani imunitet

Smanjujući upalu, antioksidanti u crnom češnjaku mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju oksidativni stres koji dovodi do oštećenja stanica. Zdrav imunološki sustav znači da je vaše tijelo sposobnije učinkovitije se boriti protiv infekcija i bakterija.

Zdravlje jetre

Crni češnjak može vam poboljšati zdravlje jetre. Neka istraživanja pokazuju da hrana može pomoći u snižavanju biljega ozljede jetre nakon oštećenja jetre, smanjenju masnih naslaga u jetri i rebalansu veličine jetrenih stanica.

Crni češnjak također sadrži primjetne količine:
  • Vitamina C
  • Vitamina B (B1, B2, B3, B6)
  • Folne kiseline
  • Kalcija
  • Mangana
  • Magnezija
  • Fosfora
  • Cinka
  • Željeza

    U usporedbi s običnim češnjakom, crni češnjak ima manju količinu alicina, spoja koji redovnom češnjaku daje neke od njegovih zdravstvenih blagodati, ali ipak je bogatiji aminokiselinama, fitonutrijentima i antioksidansima čija se koncentrancija mijenja spomenutim procesom fermentacije.

    Ostavi svoj komentar