Moja košarica

Upoznajemo vas s crnim češnjakom

Što je crni češnjak, kako se proizvodi i koje su prednosti crnog češnjaka?

Crni češnjak je najjednostavnije opisati kao klasični bijeli luk koji je dozrijevao dugi vremenski period u neprekidno toplom okruženju visoke vlažnosti. Rezultat procesa dozrijevanja, poznat i kao Maillardova reakcija, su češnjevi duboko crne boje, konzistencije žele bombona koji daju potpuno novi umami okus bilo kojem jelu. Prolazeći kroz Maillardovu reakciju, kemijsku reakciju između aminokiselina i šećera, bijeli češnjak prepoznatljivog mirisa i oštrog okusa se pretvara u specifičnu namirnicu blagog, slatko kiselog okusa, najsličnijeg okusu balzamičnog octa, melase ili tamarinda.

Crni češnjak blog post

Crni češnjak ne samo da je izuzetno ukusan, nego je i prepun antioksidansima, jača imunološki sustav tako što povećava stvaranje bijelih krvnih zrnaca potrebnih u borbi protiv virusa i bakterija, pomaže u smanjenju razine kolesterola i triglicerida, što smanjuje rizik od srčanih i krvožilnih bolesti, uravnotežuje šećer u krvi, a pokazalo se i da ima antikancerogena i protuupalna svojstva.
Mekši i slađi od bijelog češnjaka, crni češnjak je izuzetno zanimljiva namirnica u ugostiteljstvu. Može se dodati svim vrstama jela poput raznih umaka, umiješati u mljeveno meso za hamburgere ili bolonjez, koristiti kao umak za pizzu, dodati u aromatizirani maslac za odreske ili jednostavno razmazati po prženoj šniti kruha. Ove ukusne, dozrjele štrokice crnog češnjaka dodati će potpuno nove, bogate okuse te podići gotovo svako jelo.
Jednom kada ga probate, crni češnjak će postati neizostavna namirnica u Vašem domaćinstvu jer zašto da superhrana ne bude dio Vašeg domaćinstva! :)

I da ne zaboravimo, nakon konzumacije crnog češnjaka nema lošeg zadaha i isparavanja mirisa iz kože tako da ga možete konzumirati u svim prilikama.

Ostavi svoj komentar